E-BIKE ÁLLAMI TÁMOGATÁS

 

 Elektromos kerékpár vásárlás pályázat- E-bike, pedelec kerékpár állami támogatás


2020. szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon jelentették be az e-bike vásárlási támogatási rendszert.

Az első pályázási időszak November 23-tól 27-ig tart, ezt követően havi rendszerességgel nyújthatják be a jelentkezéseket egészen 2021. október 29-ig, vagy a rendelkezére álló keret kimerüléséig-ismertette Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A pályzat célja a kerékpárral munkába járók számának növelése ezzel elősegítve a települések légszennyezetségének a csökkentését. A kerékpárnak meg kell felelnie a pedelec szabványnak, vagyis csak a tekerés hatására működhet az elektromos rásegítés a pedelec szabályozás részére, illetve 25 km/h-ás sebességnél az elektromos rásegítésnek le kell kapcsolnia.

A pályázatban szereplő pedálszenzoros e-bike kerékpárok vásárlása esetén 90.000 forint állami támogatás jár, míg a nyomatékszenzoros elektromos kerékpárok vásárlására 150.000 forint állami támogatás igényelhető. A támogatás nem lehet több, mint a kerékpár vételárának az 50%-a.

A támogatásal beszerezhető elektromos rásegítésű kerékpárok maximum 1 lehet. Családok esetében, ha több e-bike-ra van szükség, akkor minden egyes személynek külön-külön kell pályáznia a támogatásra.

A támogatás kizárólag új elektromos rásegítésű kerékpárra igényelhető. A pályázaton való részvételhez az alábbi feltételeknek kell megfelelni: magyarországi lakhellyel rendelkező magányszemély legyen, online ügyfélkapuval és adószámmal rendelkezzen, illetve a pályázat benyújtásától számítottan visszamenőleg legalább 3 hónapos munkaviszony szükséges.


A támogatást a támogató (IFKA) az elszámolás jóváhagyását követően a regisztrált kereskedő részére folyósítja.

A pályázattal kapcsolatos további információk a következő elérhetőségen érhetőek el: 

https://elektromobilitas.ifka.hu/medias/4/zfr-d-a-2020_1sz_mad_20200610.pdf

Elektromos kerékpár pályázati felhívás:

https://elektromobilitas.ifka.hu/kerekpar-2020/medias/4/pedelec_palyazatikiaras_elektromospedelecbeszerz.pdf

Pályázati portál elérhetősége:
https://elektromobilitas.ifka.hu/kerekpar-2020/